1995 Legend Coupe L cranks but will not start
Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Missouri
    Posts
    3

    1995 Legend Coupe L cranks but will not start

    I was driving my Legend last week with no problems. A few hours later I was getting ready to take off and the car would not start. Symptoms were consistent with a main relay failure. However, I just replaced the relay two year ago and dropped a JDM engine earlier this year. When turning the ignition the relay clicks as it is supposed to. Did a code test through the ECU and found that it was 15 - Ignition Output signal. Just to be safe I bought a new battery, replaced the cables, and replaced the igniter unit and still no start. I think that the coils are good but I have not tested them yet. Can someone offer any suggestions.

  2. #2
    Member ari_one's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Phoenix, AZ
    Posts
    219
    Verify that your grounds are tight, especially the one next to the igniter. When you turn your key to the II position, do you hear the fuel pump priming? Is the car cranking but not starting?
    Parting out my Red and White 91 L Sedans (mostly type 'F', some type 'E'):

    Legend Parts: http://phoenix.craigslist.org/evl/pts/1617199221.html

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Missouri
    Posts
    3

    1995 Legend Coupe L cranks but will not start

    Ari-one, I appreciate your time in responding to my post. I was getting ready to test my coils on Saturday and when I took off the valve cover I noticed that the ground to the coils was loose and the bolt holding it in place was not tight. I tightened it and the engine fired right up with no problem. Ran it for a few miles and it's actually running better than it has for a while. However, sometimes when idling the rpm's will rev up and down between 1000and 300 rmps. When I rev it up with the pedal it seems to calm down. It was suggested by a friend that I should remove and clean the IAC valve. Any thoughts would be appreciated. Thank you.

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Missouri
    Posts
    3

    1995 Legend Coupe L cranks but will not start

    Ari-one, I appreciate your time in responding to my post. I was getting ready to test my coils on Saturday and when I took off the valve cover I noticed that the ground to the coils was loose and the bolt holding it in place was not tight. I tightened it and the engine fired right up with no problem. Ran it for a few miles and it's actually running better than it has for a while. However, sometimes when idling the rpm's will rev up and down between 1000and 300 rmps. When I rev it up with the pedal it seems to calm down. It was suggested by a friend that I should remove and clean the IAC valve. Any thoughts would be appreciated. Thank you.

  5. #5
    97 LEGEND
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Australia
    Posts
    1
    Quote Originally Posted by Acura Man View Post
    I was driving my Legend last week with no problems. A few hours later I was getting ready to take off and the car would not start. Symptoms were consistent with a main relay failure. However, I just replaced the relay two year ago and dropped a JDM engine earlier this year. When turning the ignition the relay clicks as it is supposed to. Did a code test through the ECU and found that it was 15 - Ignition Output signal. Just to be safe I bought a new battery, replaced the cables, and replaced the igniter unit and still no start. I think that the coils are good but I have not tested them yet. Can someone offer any suggestions.
    Ihad the same problem with my legend and in the end it was the main relay it was a faulty diode. worth a look at another main relay.trust me

  6. #6
    Member ari_one's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Phoenix, AZ
    Posts
    219
    The revving can also be caused by air in the cooling system, make sure to check the level of coolant in the reservoir and the level of coolant in radiator (when COLD).
    Parting out my Red and White 91 L Sedans (mostly type 'F', some type 'E'):

    Legend Parts: http://phoenix.craigslist.org/evl/pts/1617199221.html

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Honda and the Honda marquee are registered trademarks of the American Honda Motor Company, Inc. Neither American Honda Motor Company nor its subsidiaries or affiliates shall bear any responsibility for Honda-acura.net content, comments, or advertising. Honda-acura.net is not affiliated with American Honda Motor Company in any way. American Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse Honda-acura.net in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.